Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@02:11:19 GMT

شناسایی۱۲۰ اثر فرهنگی تاریخی در شهرستان انار

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۳۲۴۴۷۶

شناسایی۱۲۰ اثر فرهنگی تاریخی در شهرستان انار

 معاون پژوهشی پژوهشکده باستان شناسی کشور روز چهارشنبه  با اعلام این مطلب به رسانه ها ، گفت: شهرستان انار که در شمال استان کرمان قرار گرفته است دارای اقلیم بسیار خشک و گرم با بیابان ها و شوره زارهی بسیار گسترده و کوه های کم ارتفاع و فرسوده است.

محمد حسین عزیزی خرانقی افزود: طی بررسی های صورت گرفته در این شهرستان تا کنون ۱۲۰ اثر فرهنگی- تاریخی شامل محوطه ها و بناهای تاریخی و مخصوصا سازه های آبی، شناسایی شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی محوطه ها و بناهای تاریخی را در این شهرستان عمدتا مربوط به دوران اسلامی بخصوص دوره های صفوی، قاجار و پهلوی دانست و گفت: شاخص ترین اثر شناسایی شده در این شهرستان ارگ تاریخی انار است که به ارگ ساسانی معروف بوده و در تاریخ ۱۷ بهمن ماه سال ۱۳۸۹ به شماره ثبت ۳۰۳۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

عزیزی خرانقی با بیان اینکه بناهای تاریخی داخل ارگ از جمله بناهای سه طبقه که تا سال ۱۳۶۷ طبق عکس های هوایی سال ۱۳۴۲ سالم بوده که متاسفانه به صورت کامل تخریب و تسطیح شده و امروز فقط حصار پیرامونی آن باقی مانده است.

وی  افزود: شناسایی ۴۷ رشته قنات در این شهرستان یکی از یافته های بسیار ارزشمند است و نشان از تلاش خستگی ناپذیر مردم ساکن کویر در این نقطه از کشور به منظور تامین آب مورد نیاز کشاورزی و آبادانی بیابان های تفته انار دارد.

وی همچنین گفت: در دهه های اخیر با احداث چاه های عمیق و بهره برداری بی رویه آب های زیر زمینی، اکثر این قنات ها خشک شده و تنها ۵ رشته آن هنوز بخشی از آب کشاورزی منطقه را تامین می کنند.

عزیزی خرانقی در ادامه قنات را یکی از سازه های بسیار پیچیده تامین آب در جهان دانست و گفت: احداث آن نیاز به تکنولوژی و دانش بسیار بالایی در خصوص شناخت زمین شناسی منطقه، شناخت جریان های آب زیر سطحی و پوشش گیاهی و درک و محاسبه دقیق طول آن از مادر چاه تا مظهر قنات دارد.

وی تصریح کرد: در بسیاری از نواحی مرکزی ایران با از دست رفتن مقنی های متخصص حفر قنوات بخش بزرگی از این دانش از بین رفته است؛ هر چند که حفر چاه های عمیق که هر سال بر عمق آنان افزوده می شود،کاملا  موضوع آبیاری به وسیله قنات را که هزاران سال موجب آبادانی تمامی شهرهای مرکزی ایران بودند را بلا استفاده کرده است.

وی در ادامه یاد آور شد :استفاده گسترده از آب های زیر سطحی به وسیله چاه های عمیق و کشت گسترده و تسطیح زمین های مناسب برای ایجاد باغ های بزرگ پسته که اکنون عمده محصول کشاورزی منطقه است، موجب تخریب گسترده آثار تاریخی در پیرامون شهرها و روستاهای این شهرستان شده و در بخش هایی نیز برای ایجاد باغ پسته، بافت های تاریخی تخریب شده است.

سرپرست هیات باستان شناسی  منطقه انار با بیان اینکه این شهرستان تا سالیان پیش دارای بافت تاریخی بسیار خوبی بوده است که کاروانسرا و تک بناهای موجود گواهی بر این مدعا هستند افزود: متأسفانه مناطق  یاد شده به شدت مورد تخریب و دست درازی قرار گرفته و امروزه تنها تک بناهایی بدون هیچ ارتباط ارگانیک در گوشه و کنار این شهر قرار دارند که هیچ توجهی به آن ها نشده و در معرض نابودی قرار گرفته اند.

عزیزی خرانقی با اشاره به اینکه ۱۷ اثر این شهرستان در گذشته در فهرست آثار ملی ایران  ثبت شده اند بیان کرد: متاسفانه این آثار از حداقل حمایت ها و حفاظت بهره مند نیستند و حتی یکی از بناهای ثبت فهرست آثار ملی (خانه تاریخی بهرامی، شماره ثبت ۱۱۶۱۲، تاریخ ۲۴ اسفندماه ۱۳۸۳ در گذشته نه چندان دور تخریب و تسطیح و بر روی آن خانه ای جدید ساخته شده است.

وی افزود: امیدواریم این بررسی و شناسایی و معرفی آثار باقی مانده در این شهرستان بتواند باعث کاهش روند تخریبی آثار فرهنگی در این بخش از کشور  شده و موجب حفظ و حراست و توجه بیشتر مردم و مسئولان این شهرستان به آثار ارزشمند فرهنگی- تاریخی باقی مانده شود.

برچسب‌ها خبرگزاری جمهوری اسلامی کرمان میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: خبرگزاری جمهوری اسلامی کرمان میراث فرهنگی خبرگزاری جمهوری اسلامی کرمان میراث فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۲۴۴۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد

مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی، گفت: مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از تفرش، محمود مرادی نراقی پیش از ظهر امروز در بازدید مشترک با اداره اوقاف شهرستان تفرش از اجرای عملیات مرمت بنای تاریخی امامزاده محمد فم(ع) در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: امامزاده محمد تفرش از نسل حضرت سید سجاد امام زین العابدین (ع) و جد مقام معظم رهبری است، امامزاده محمد(ع) به عنوان قطب فرهنگی تفرش و یکی از زیبا‌ترین بناهای تاریخی مذهبی استان مرکزی به شمار می‌رود و به جهت اهمیت بنا باید مرمت و بازسازی آن مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: آرامگاه امام زاده محمد فم که به شماره 432 در تاریخ 5 اسفند 1341 به ثبت آثار ملی رسیده است، عملیات مرمتی امامزاده محمد فم در شهرستان تفرش که قبلا به صورت غیر اصولی انجام شده بود در چند مرحله با طرح مرمتی و با نظارت کارشناسی اداره کل میراث‌فرهنگی انجام شد و در این مرحله گنبد و بخشی از محوطه این بنای تاریخی دوره صفویه نیاز به مرمت دارد.

مدیر کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی اظهار داشت: پیرو انعقاد تفاهم‌نامه سه جانبه با اداره کل اوقاف و امور خیریه، هیئت امنا و شهرداری تفرش و با کمک ظرفیت خیرین این شهرستان مراحل پایانی مرمت این بنای تاریخی در دستور کار قرار گرفته است.

مرادی بیان کرد: این مکان مقدس دارای بقعه، ایوان، آستانه، حجره و حیاط است. در سردر ورودی امامزاده محمد هنرهای مختلفی به‌کار رفته است و دارای یک بنای مرکزی است که اصل بنا مربوط به اواخر قرن هشتم هجری و دوره ایلخانی است که بعد از آن تعمیر و بازسازی شده است. این بنای تاریخی توسط معماری زیبای یک اصفهانی انجام شده که از تزئینات، آجرکاری، کاشیکاری و نقاشی زیبایی برخوردار است.

وی خاطرنشان کرد: در بازدید مشترک میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان مرکزی و اداره اوقاف شهرستان تفرش، هیئت امنا و شهردار تفرش مقرر شد اجرای عملیات مرمت بنای تاریخی امامزاده محمد فم(ع) در شهرستان تفرش تسریع پیدا کند و در دستور کار قرار گرفت.

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • تعطیلی بناهای تاریخی و جاذبه های گردشگری کاشان
  • برگزاری نمایشگاه نقاشی در حمام تاریخی شیخ سلماس
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • ثبت ۵ اثر طبیعی شهرستان سپیدان در فهرست آثار طبیعی ملی
  • کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)
  • خانه تاریخی آصف اردبیل واگذار می‌شود
  • خانه آصف اردبیل برای مرمت به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • بنا‌های تاریخی اردبیل برای احیا به بخش خصوصی واگذار می‌شود
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت