Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، «حمید نیرآبادی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در  جمهوری ازبکستان گفت: کشورهای باستانی و قدیمی مانند ایران و ازبکستان دارای آثار و یادگارهای ارزشمندی از گذشته هستند که شاهکار بزرگان و نخبگان آن سرزمین‌هاست.

وی افزود: این آثار که شامل  بناهای تاریخی با معماری منحصر به فرد خود، نسخ  خطی شامل اسناد و کتاب‌های علمی، تاریخی و ادبی، دینی و دیوان شعرا و همچنین لوازم زندگی و ابزارآلات سیر پیشرفت زندگی بشر در رشته‌های گوناگون هستند که در مکان‌هایی مانند موزه‌ها، کتابخانه‌ها و رصد خانه‌ها، مراکز پژوهشی و دانشگاهی و حتی خانه‌ها و گالری‌های شخصی افراد نگهداری می‌شوند یا اینکه به صورت آثار معماری زیبا همراه با نقش و نگارهای چشم نواز در سطح شهرها و روستاها پراکنده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این آثار مانند هر آفریده دیگری بر اثر گذر زمان دچار فرسایش شده و نیازمند مرمت، بهسازی و گاه بازسازی هستند، روشن است که علیرغم کار ظریف، سخت و پرهزینه مرمت این آثار، حفظ آنها برای آیندگان ضروری و یک وظیفه ملی و جهانی است.

نیرآبادی افزود: دو سرزمین ایران و ازبکستان دارای گنجینه های  بسیار غنی در نسخ خطی هستند که در مقاله جداگانه ای به آن پرداخته‌ام، موضوع نوشتار کنونی، آثار معماری و باستانی و تاریخی به جا مانده از دوره‌‌های تاریخی گذشته است که در کشورهای اسلامی به دو دوره کلی پیش و بعد از اسلام دسته بندی می‌شوند.

وی اظهار داشت: در ایران بسیاری از بناها در سال‌های گذشته، شناسنامه دار شده و ثبت ملی یا جهانی شده‌‌اند و مراکزی برای آموزش متخصصین حوزه مرمت در این کشور ساخته شده است و با توجه به وجود نیروی فنی و متخصص، بسیاری از بناهای باستانی و تاریخی گذشته مرمت شده یا در حال مرمت و بهسازی هستند.

سفیر ایران ادامه داد: کشور ازبکستان هم دارای آثار قابل توجهی از گذشته است، اگرچه برخی از بناهای ارزشمند تاریخی و باستانی این کشور در گذر زمان و سپری شدن روزگار آسیب جدی دیده‌اند و نیازمند مرمت و بهسازی فوری هستند.

وی خاطرنشان کرد: اکنون، پرسشی که برای علاقمندان این حوزه مطرح می‌شود این است که مرمت، بهسازی و بازسازی آثار قدیمی و باستانی که کاری زمان بر و پرهزینه است چه سودی برای کشورها دارد؟ در پاسخ به این پرسش می‌توان گفت که مرمت آثار تاریخی و باستانی، به معنای حفظ و تعمیر کردن هر اثر تاریخی با امانت داری در حفظ ویژگی‌های اصیل آن، شاخه‌های ظریف از هنر معماری است که بر پایه شناخت دقیق و مطالعه بناها و بافت‌های تاریخی و آثار باستانی، به مرمت، بهسازی  و گاه بازسازی فضاهای تاریخی می‌پردازد.

نیرآبادی عنوان کرد: این هنر آمیزه‌ای از دانش و تجربه، فناوری، مهندسی و معماری همراه با عشق و ذوق و سلیقه هنرمندان و مرمت کاران در حفظ و نگهداری آثار گذشتگان با هدف افزایش غرور ملی و نمایش شکوه فرهنگ و تمدن گذشتگان علیرغم کمبود امکانات و تجهیزات در آن دوره‌ها است.

اکنون هنرمندان و معماران مشرق زمین می‌توانند با  بهره گیری از دانش و  تجهیزات روز و تجربه گذشتگان، بسیاری از آثار باستانی و قدیمی را نگهداری و در صورت نیاز، مرمت، بهسازی و حتی بازسازی نمایند.

این دیپلمات ارشد ایران گفت: آثار و بناهای تاریخی شهرهای «بخارا»، «سمرقند»، «خیوه»، «ترمذ» و بسیاری از نقاط دیگر ازبکستان، مکان‌های جذاب، چشم نواز و روح افزا برای مردم و گردشگران هستند، بسیاری از این آثار دارای سبک معماری منحصر به فرد و مربوط به دوره اسلامی است، اگرچه برخی از آثار دوره پیش از اسلام هم در ازبکستان دیده  می‌شوند.

نیرآبادی ادامه داد: معماری دوره تیموری به عنوان یکی از درخشان ترین دوره‌های معماری اسلامی است و بناهای زیادی از آن دوران در منطقه فرارود، ایران و افغانستان و ازبکستان بجا مانده است. سبک معماری آثار این دوره، منحصر به فرد و ناشی از سلیقه و ذوق آفریندگان آن بوده و جنس و مواد این سازه‌های باستانی بیشتر از خشت و گل و کاشی و چوب و سنگ و همراه با نقش و نگارهای پرمعنی و گاه مزین به اشعار و آیات و احادیث اسلامی است.

سفیر کشورمان خاطرنشان کرد: به طور کلی، بناها در دوره  تیموری بیشتر به صورت چهار ایوانی با ایوان‌های بلند و سردرهای مزین به مقرنس کاری‌های زیباست و تزیین‌ها به طور عمده شامل کاشی کاری‌های باشکوه معرق و هفت رنگ است. گنبدهای پیازی شکل و شیاردار از ویژگی‌های بناهای خاص دوره تیموری است و معماری این دوره، اوج کمال بهره برداری و استفاده از رنگ و لعاب در بناها و ساختمان‌ها است که نمونه‌های آن را می‌توان در کتیبه‌های کوفی، ثلث و نسخ به رنگ طلایی و در زمینه کاشی‌های آبی در بناهای به جامانده  از آن دوران مشاهده کرد.

وی بیان کرد: مرمت آثار باستانی و تاریخی، هنری ظریف و پیچیده و همراه با شناخت دقیق از سازه‌ها و دوره تاریخی معماری بناها و ساختمان‌های به جا مانده است که البته معماران شرقی در آن می‌درخشند و این کار سخت و هنرمندانه را با هدف تقویت غرور و هویت ملی و نمایش شکوه فرهنگ و تمدن گذشتگان انجام می‌دهند، کاری که البته مورد علاقه و ستایش مردم و گردشگران است و در نتیجه، موجب رونق صنعت گردشگری و افزایش کسب و کار هم می‌شود.

نیرآبادی در پایان اظهار داشت: بازدید گردشگران از آثار تاریخی و باستانی ضمن افزایش رونق اقتصادی باعث شناخت و دوستی و صلح بین مردم جهان هم خواهد شد. بنابراین، احترام نگهداری و حفظ آثار تاریخی و باستانی برای آیندگان نخبگان و گذشتگان و البته انجام آن وظیفه‌ای ملی و جهانی برای همه دولتمردان، هنرمندان و مردم است.

در پایان، با توجه به پراکندگی آثار معماری و هنر دوره تیموری در کشورهای ایران، ازبکستان، افغانستان و برخی کشورهای دیگر پیشنهاد می‌کنم بنیاد هنر و معماری دوره تیموری با شرکت هنرمندان و معماران این کشورها تشکیل شود.

انتهای پیام/ح

منبع: فارس

کلیدواژه: ایران و ازبکستان مرمت آثار تاریخی و باستانی آثار تاریخی و باستانی دوره تیموری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۷۹۰۳۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رامین حسین پور بهترین آهنگساز فستیوال لس‌آنجلس شد

به گزارش قدس آنلاین، رامین حسین پور نویسنده و کارگردان و کانسپچوال آرتیست و آهنگساز ویدئو آرت «صورتگر» برنده جایزه بهترین آهنگساز از فستیوال جهانی «LA Sun Film Festival» لس‌آنجلس آمریکا در ماه آوریل سال ۲۰۲۴ شد.

این جشنواره ۲۶ امین دوره خود را پشت سر گذاشت. هدف این جشنواره ارائه یک فرصت بین‌المللی به فیلمسازان مستقل و حمایت از آنها است.

ویدئو آرت «صورتگر» به نویسندگی، کارگردانی و آهنگسازی رامین حسین پور همچنین برنده بهترین انیمشین متحرک از فستیوال روسیه، بهترین مستند کوتاه و فیلم تلفیقی-تجربی از فستیوال نوجرسی آمریکا، بهترین فیلمنامه مستند از فستیوال تاتنهام، نشان افتخار بهترین کارگردانی لندن و بهترین ویدئوی تلفیقی جشنواره هنری برلین شد.
 ویدئو آرت «صورتگر» در فهرست IMDb جزو ۵۰ اثر برگزیده این سایت معتبر سینمایی در ژانر  بهترین مستند کوتاه در سال-۲۰۲۳ ۲۰۲۴ قرار گرفته است و رسانه های بین المللی، رامین حسین پور را به‌عنوان هنرمندی دارای چندین استعداد معرفی کرده‌اند.

«صورتگر» سال ۱۴۰۰ با مجوز دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساخته شده و آهنگسازی، تنظیم، خوانندگی و نوازندگی گیتار الکتریک آن نیز برعهده رامین حسین‌پور بوده است.

رامین حسین‌پور دانش‌آموخته معماری، موسیقی و سینماست که در حوزه  معماری به‌عنوان طراح، مدرس،نویسنده و در حوزه موسیقی به عنوان شاعر، آهنگساز، تنظیم‌کننده و نوازنده شناخته می‌شود. وی همچنین در حوزه سینما نیز به عنوان نویسنده، کارگردان، تهیه‌کننده و همچنین کانسپتچوال آرتیست شناخته شده و تقدیر شده در مجله معتبر و بین المللی
«Euro Arthouse Cinema Day» آلمان است.

حسین‌پور سال ۹۴ با تلفیق هنر معماری، موسیقی و سینما ۲ اثر با نام‌های «غنیمت» و «اشتیاق» تولید کرد که در فستیوال‌های بین‌المللی به عنوان فینالیست حضور پیدا کرده‌اند.

دیگر عوامل ویدیوآرت «صورتگر» عبارتند از مدیر برنامه هنری: محمد نظری، تدوین: احسان واثقی، تیریدی آرتیست: حجت شعبانی، مدیر فیلمبرداری: علی احسانی، مجری دکوراسیون: مهدی حکمت، هلی‌شات: امید احمدزاده و رسول کیان‌پور، عکاس هنری: محمد حسامیان، بازیگران: فاضل مصلی‌نژاد و داود اسدالهی، اعضای تیم موسیقی: نیما نواپور، محمد نیک، مهرداد بلوچیان، فرشادعنایتی، انتشار بین المللی: دکتر بهروز طباطبائی  دکتر فرید رضائیان، مهندس مرجان فعال، انتشار داخلی: حمید نوریفام، مدیر روابط عمومی: نغمه دانش آشتیانی.

دیگر خبرها

  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • طرح تو طرح در رویداد طرحی نو، مسابقات معماری در ایران را به بوته‌ی نقد گذاشت
  • رامین حسین پور بهترین آهنگساز فستیوال لس‌آنجلس شد
  • فراخوان پنجمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوثر منتشر شد
  • انتشار فراخوان پنجمین جشنواره بین المللی فیلم «کوثر»
  • بافت زنده، ارزشمندوتاریخی شهرندوشن مرمت وبازسازی می‌شود
  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت